Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : W toku: Baza Zrównoważonego Rozwoju NASA / William McDonough + Partners i AECOM

1 miesiąc ago

809 words

William McDonough + Partners Zaprojektowany dla około 200 osób, nowy obiekt optymalizuje strategie projektowania pasywnego i przewiduje się, że będzie wymagał jedynie 12% energii elektrycznej i tylko 10% wody pitnej, jakiej wymagałby konwencjonalny budynek spełniający wymogi kodeksu.
Wszystkie nawadnianie dostarczane jest przez wodę pochodzącą z recyklingu i odzysku.
Baza Zrównoważonego Rozwoju NASA to dwupiętrowy budynek o powierzchni 50 000 m2, który ma zostać oddany do użytku wiosną tego roku.
Architekt projektu: William McDonough + Partners Architekt dokumentacji, inżynieria budowlana, inżynieria lądowa: AECOM Daylighting, oświetlenie, konsultant ds.
Energii: Loisos + Ubbelohde Architekt krajobrazu rekordu: EDAW Architekt krajobrazu: Siteworks Ocena materiałów: MBDC Oczyszczanie ścieków: Todd Ecological Ta przykładowa energia Wydajność zostanie osiągnięta dzięki kilku strategiom i technologiom, w tym rozległemu systemowi geotermii, wysokowydajnemu oświetleniu, chłodzeniu promieniowaniem, inteligentnym systemom budynków i generowaniu energii fotowoltaicznej na miejscu oraz aktywnym systemom słonecznym.
(Instalacja systemu PV ma się odbyć w kwietniu 2011 r., A NASA spodziewa się, że system będzie operacyjny do końca tego miesiąca, a oczekiwana moc generowana przez PV na dachu wynosi 122 000 kWh rocznie).
William McDonough + Partnerzy Przewiduje się (przez zespół klienta NASA), że wraz z instalacją ogniwa paliwowego nowej generacji, które ostatecznie wykorzysta biogaz na składowisku, budynek wygeneruje o 20% więcej energii, niż zużyje w skali rocznej.
Dostęp do światła dziennego i widoków jest ważnym elementem tego projektu; badania wykazały, że ludzie, którzy mają taki dostęp, są z czasem zdrowsi i bardziej wydajni.
(Odnosi się to do biofilii – nauki o tym, jak ludzkie ciało reaguje na naturalne cykle lub jej brak.) Oświetlenie jest zoptymalizowane przez wąską płytę podłogową budynku, strategie kontroli olśnienia, wysokie sufity i orientację budynku.
.
William McDonough + Partners Bezkolumnowe przęsła, które przyczyniają się do przenikania światła dziennego w głąb przestrzeni, były możliwe dzięki zastosowaniu strukturalnego egzoszkieletu (który zapewnia również zwiększoną wydajność i łatwość naprawy po zdarzeniach sejsmicznych i działa jako szkielet dla budowania zacienienie).
Naturalna wentylacja to kolejny aspekt projektu, który ma bezpośredni związek z ludzkim zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Indywidualna kontrola temperatury jest kolejną cechą związaną ze zdrowiem i szczęściem.
Celem ogólnych materiałów jest zaprojektowanie budynku, który będzie wykorzystywał bezpieczne i zdrowe materiały w taki sposób, aby zmaksymalizować trwałość materiału i którego elementy mogą być bezpiecznie zwrócone do gleby lub do przemysłu do ponownego wykorzystania na tym samym poziomie jakości.
Podejście do materiałów dzieli się na dwa główne cele: zmaksymalizować wartość materiałową i wyeliminować materiały trafiające na wysypisko.
Maksymalizacja wartości materiałów oznacza wybór materiałów z uwzględnieniem procesów i treści przyjaznych dla środowiska, stosowanie ich w sposób odpowiadający długowieczności i długości życia, a także zmniejszenie ogólnej ilości materiałów potrzebnych do budowy budynków, wszystko to w celu zmaksymalizowania ekologicznej, społecznej i ekonomicznej wartości każdego materiału używany.
Aby wyeliminować przepływy na składowisku, zastosowano szereg taktyk: Projekt do demontażu.
Materiały można odzyskać tylko wtedy, gdy można je łatwo rozebrać.
Ponieważ projekt przenosi się do późniejszych etapów, celem jest zaprojektowanie budynku do demontażu.
Już teraz wybór stali na konstrukcję betonową i częściowanie ściany zewnętrznej pozwala na demontaż detali.
Ocena materiału: Demontaż jest skuteczny tylko wtedy, gdy demontaż składa się z bezpiecznych, zdrowych i nadających się do recyklingu materiałów.
Elastyczność i antycypacyjny projekt.
Budynek przewiduje przyszłą (lub obecną) technologię PV, zapewniając dobry dostęp i orientację słoneczną, zapewniając kanał i przestrzeń dla falowników.
Inne taktyki pomagają przewidzieć nieznane zmiany w przyszłości: podwójna instalacja hydrauliczna, podniesione podłogi, które umożliwiają łatwe ponowne podłączanie i rekonfigurację, wysokie podłogi do podłóg i konstrukcja ściany okiennej, która pozwala na wiele konfiguracji wnętrza.
Wszystkie te taktyki sprawiają, że Baza Zrównoważonego Rozwoju NASA staje się bardziej elastyczna i mniej prawdopodobne, że będzie wymagać poważnej renowacji, aby sprostać zmieniającym się potrzebom.
.
William McDonough + Partners Zespół projektowy, ocenia produkty, materiały budowlane pod względem potencjału składników odżywczych, aby mogły bezpiecznie wrócić do gleby jako składniki odżywcze lub do przemysłu do ponownego użycia przy wysokich poziomach jakości.
W analizie produktu badano produkty w kategoriach Zdrowie ludzkie, Zdrowie ekologiczne, Potencjał składników odżywczych, Recykling / Odnawialna zawartość i Ucieleśniona energia i stosowano te ramy:.
William McDonough + Partners.
preferują produkty / materiały z certyfikatem Cradle to Cradle, które zostały scharakteryzowane jako biologiczne lub techniczne składniki odżywcze.
zidentyfikować produkty / procesy optymalizacji i współpracy z producentami.
preferowanie materiałów Zaprojektowany do demontażu i odzyskania
[podobne: kabiny toaletowe dekoracyjny, kabiny toaletowe, ogrodzenia kabiny toaletoweowe ]

Powiązane tematy z artykułem: beton dekoracyjny drzwi wewnętrzne DRE kabiny toaletowe