Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Teatralne wejście do Pawilonu Operalab / Studio Alfirevic

4 tygodnie ago

520 words

Dzięki uprzejmości Studio Alfirevic Zaprojektowany przez Studio Alfirevic, ich propozycja dla konkursu Operalab Theater Pavilion reprezentuje.
Live.
teatr, w którym odbywają się różne spektakle i eksperymenty na polu sztuki.
Sugerowana pozycja pawilonu znajduje się w strefie skrajnej parku, w bezpośrednim sąsiedztwie budynku Teatru Wielkiego.
Okrągła forma pawilonu jest subtelną reakcją na warunki środowiska naturalnego i pozwala na równe wrażenia wizualne ze wszystkich stron.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
W znaczeniu.
Live.
Teatr Pawilon łączy salę teatralną, filmową, taneczną, wykładową i wystawową w jeden wyjątkowy publiczny spektakl promujący działalność Teatru Wielkiego (Teatr Wielki.
Opera Narodowa), w którym uczestniczy publiczność.
Dzięki uprzejmości Studio Alfirevic Fasada składa się z ruchomych.
Ścian osłonowych ., które mogą przesuwać się ręcznie lub automatycznie wzdłuż suwaków umieszczonych bezpośrednio pod sufitem.
Przesuwając zasłony, definiuje się różne ramki przestrzenne, co umożliwia uniwersalne wykorzystanie przestrzeni.
Pawilon ma charakter introwertyczno-ekstrawertyczny.
W zależności od położenia ścian osłonowych i rodzaju działalności, przestrzeń pawilonu może być całkowicie zamknięta (na wykłady, projekcje, promocje), częściowo lub może zostać otwarta na otoczenie, angażując jego bezpośrednie sąsiedztwo (spektakle i koncerty) .
Dzięki uprzejmości Studio Alfirevic Podstawowa konstrukcja dachu pawilonu składa się z rusztu belkowego (wykonanego z laminowanego drewna o wymiarze 5 / 30cm) z palcami.
Dach wsparty jest na 4 stalowych kolumnach o okrągłych przekrojach 20 cm, usztywnionych do belki z drutami stalowymi.
Kolumny są mocowane do podstawy za pomocą stalowych cokołów.
Konstrukcja podłogi pawilonu składa się z drewnianych belek o wymiarach 5 / 20cm, które są oddalone od podłoża o galwanizowaną podkonstrukcję.
Wykończenie podłogi i sufitu wykonane jest z drewnianych okładzin, pokrytych białym wykończeniem i powłoką z wodoodpornego lakieru o wysokiej refleksyjności.
Pokrycie dachu wykonane jest z ocynkowanej blachy aluminiowej, pomalowanej na biało lakierem silnie odbijającym światło.
Dzięki uprzejmości Studio Alfirevic Kolumny, podobnie jak okładziny dachu, są malowane lakierem ochronnym o wysokiej refleksyjności.
Lampy halogenowe o zewnętrznej średnicy 15 cm instaluje się w suficie.
Ściany pomieszczeń technicznych wykonane są z płyt gipsowo-kartonowych umieszczonych nad ocynkowaną stalową podbudową z ciemnoszarą matową powłoką wykończeniową.
Drzwi wejściowe do pokoju mają ten sam kolor co ściany i podążają za konturem ściany zewnętrznej.
Dzięki kurtynie Studio Alfirevic Kurtyny (zewnętrzna kurtyna jest biała, a wewnętrzne w różnych pastelowych odcieniach) zwisają z konstrukcji sufitu stalowymi prowadnicami w kształcie pudełka, z białą powłoką końcową i są oddalone o 5 cm od sufitu .
Ekran projekcyjny ma wymiary 500 x 225 cm i jest centralnie umieszczony na ścianie pomieszczenia technicznego.
Ekran można złożyć w skrzynię ukrytą pod konstrukcją nad pomieszczeniem technicznym.
Meble można złożyć i przechowywać również w pokoju technicznym.
Dzięki uprzejmości Studio Alfirevic Architekci: Studio Alfirevic Lokalizacja: Warszawa, Polska Team: Đordje Alfirević i Sanja Simonović
[hasła pokrewne: Kruszenie betonu, kabiny toaletowe, maszyny pakujące ]

Powiązane tematy z artykułem: kabiny toaletowe Kruszenie betonu maszyny pakujące