Skip to content

Budownictwo i architektura : MedForCE Medical Center wygrywa wniosek / Henn Architekten

1 miesiąc ago

351 words

Dzięki uprzejmości Henn Architekten Henn Architekten podzielił się z nami swoją pierwszą nagrodą w konkursie architektonicznym na zaprojektowanie nowego centrum badań medycznych Szpitala Uniwersyteckiego w Münster, który jest główną siedzibą Instytutu Mikrobiologii i Higieny.
Nowy budynek określa północno-wschodnią krawędź wydziału lekarskiego, a jego południowy koniec jest połączony z główną osią planowanego kampusu.
Składa się z dwóch zazębiających się, pierścieniowych kompleksów, z których każdy otacza wewnętrzny dziedziniec dostępny z dziedzińca.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Układ projektu zapewnia wyraźny podział między obszarami badawczymi w północnej części a Centrum Mikrobiologii Medycznej i Higieny w południowej części budynku.
W środku, skrzyżowanie.
tworzy wspólne foyer, które działa również jako centrum komunikacyjne dla obu części.
Pozwalając na dostęp z obu stron, budynek stoi naprzeciw szpitala i miasta.
Zaprojektowany jako obszerna przestrzeń, tworzy ekspansywną funkcję wejścia dla wielu obszarów obiektu.
Dzięki uprzejmości Henn Architekten Autonomiczne sale seminaryjne, konferencyjne i wypoczynkowe połączone są na dwóch pierwszych piętrach mostami przypominającymi galerie, które wzmacniają efekt otwartej przestrzeni i pozwalają na wizualny kontakt między różnymi poziomami i foyer poniżej.
Obszary badawcze i biura są rozmieszczone w pierścieniach wychodzących z centrum zgodnie z typologią budynku.
Układ pomieszczeń jest elastyczny, umożliwiając ich zmianę w celu dostosowania do metod pracy.
Dodatkowe nieużywane szyby serwisowe umożliwiają doposażenie sprzętu i łączenie serwisów technicznych w prawie wszystkich obszarach budynku w dowolnym momencie w przyszłości.
Dzięki Henn Architekten Skórka budynku jest podzieloną poziomo perforowaną fasadą i przyjmuje język otaczającej architektury, głównie dzięki konsekwentnemu połączeniu betonu i cegły.
Ciągłe elementy okien z ultra-smukłymi, betonowymi krawędziami dominują na elewacji pomieszczeń laboratoryjnych i biurowych, a strefa wejściowa pośrodku kompleksu jest przeszklona po bokach zwróconych w stronę wewnętrznych dziedzińców.
Plan strony
[przypisy: montaż pasa nadrynnowego, consus białystok, montaż drzwi wewnętrznych cena ]

Powiązane tematy z artykułem: consus białystok montaż drzwi wewnętrznych cena montaż pasa nadrynnowego