Skip to content

Architektura 21szego wieku : Konkurs Las Torres De Cotillas / Architekci STL

1 miesiąc ago

437 words

Widok z dnia na dzień Jako finalista konkursu Torres De Cotillas, STL Architekci udostępnili nam swoją propozycję nowego Auditorium and Arts Center w przyszłym parku biurowym.
Projekt ma stać się kluczowym elementem połączenia nowej przestrzeni miejskiej ze skonsolidowaną siatką starego miasta.
Nowy budynek stanie się symbolicznym odniesieniem do działań publicznych, które zostaną ustanowione wokół przyszłego parku biurowego Torres de Cotillas w Hiszpanii.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Biorąc pod uwagę proponowaną lokalizację, nowe Centrum Audytorium i Sztuki ma stać się zachęcającym centrum aktywności, które ustanowi nowe połączenie między skonsolidowanym starym miastem Torres de Cotillas i niedawno zaprojektowanym kompleksem biurowym.
plaza del pueblo Aby umocnić to połączenie, proponujemy, aby nowe Centrum Auditorium i Sztuki stało się centrum aktywności 24-7.
Cel ten zostanie osiągnięty poprzez stworzenie zewnętrznej publicznej agory, która podwoi poziomy aktywności pierwotnie wymaganego programu.
Zlokalizowany na wyższym poziomie budynku pomieszczenie będzie mogło organizować koncerty, imprezy towarzyskie i spotkania publiczne.
teatr letni Ze względu na obecny stan wyczerpania otoczenia budynek przyjmuje zdecydowanie zamknięty w sobie wyraz architektoniczny.
Jednak surowa natura zewnętrznej elewacji jest zrównoważona przez otwarte, wypełnione światłem, przestrzenne właściwości wnętrza.
lobby Konstrukcja budynku jest w całości wykonana z betonu.
Zewnętrzne ściany obwodowe są zaprojektowane jako podwójna warstwa z betonu zbrojonego.
Obciążenia grawitacyjne powstałe w przestrzeni publicznej na górnym poziomie są rozkładane przez szereg promieniowych belek betonowych tworzących poziomy zespół wsporczy.
Dodatkowo, szereg koncentrycznych okrągłych elementów betonowych tworzy platformy siedzeń dla górnej przestrzeni publicznej.
Utworzona między nimi przestrzeń międzywęzłowa stwarza okazję do utworzenia ciągłego pierścienia spinającego, który wypełnia światło w duże przestrzenie publiczne na parterze.
Pozorna surowość betonu na zewnątrz jest złagodzona wprowadzeniem szeregu małych, losowo rozmieszczonych przejść w ścianie.
Te penetracje będą tworzone za pomocą systemu elementów ze szkła litego osadzonych w samej ścianie betonowej.
W ciągu dnia ściana umożliwia przenikanie światła do wnętrza budynku, natomiast w nocy budynek prezentuje zupełnie inny wyraz.
Małe, losowo rozmieszczone penetracje będą świecić, podkreślając zarówno rolę budynku jako latarni społecznej, jak i jej kondycję jako centrum aktywności 24-7.
zewnętrzny widok nocny Architekt: STL Lokalizacja: Las Torres De Cotillas, Hiszpania Projekt: Torres De Cotillas Program konkursowy: Audytorium i sztuka teatralna Typ: Kultura
[patrz też: maszyny pakujące, podesty magazynowe, wdrożenia magento ]

Powiązane tematy z artykułem: maszyny pakujące podesty magazynowe wdrożenia magento